Založ si blog

Ukradnutá demokracia v Humennom, alebo prečo nechceme pamätník pre Kuciaka!

Vážení spoluobčania mesta Humenné, dňa 16.12.2020 bol som pozvaný na  XVI. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Humennom (MSZ) do zasadačky MsZ v Humennom. Toto pozvanie som prijal, nakoľko k bodu číslo 18. Prerokovanie petície: „Petícia proti umiestneniu pamätníka Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej v meste Humenné“, som predniesol stanovisko petičného výboru. Toto stanovisko si nájdete nižšie pod týmto textom:

Po prečítaní stanoviska sa v MsZ rozprúdila diskusia k pamätníku.

Mňa osobne najviac zarazili slova zástupkyne primátora Márie Cehelskej, ktorá ponížila a urazila jedného z najväčších hrdinov aké Slovensko malo a to menovite M.R. Štefánika. Dehonestovala ho slovami, že on si bustu v našom meste nezaslúži a ona nevidí dôvod prečo tu je. Zároveň dodala, že nebohý novinár Ján Kuciak, pre Humenné urobil viac ako Štefánik. Preto z jej pohľadu, by mal v Humennom stať pamätník pre Kuciaka! Týmito slovami, táto žena stratila úplnú kredibilitu, zastupovať občanov nášho mesta ako zástupkyňa primátora by sa mala okamžite VZDAŤ tejto funkcie. Zároveň by mala opustiť všetky mestské funkcie a odísť z verejného života.  Táto chudera spadla na úplne dno. Prirovnala neznámeho chlapca k jednému z najväčších hrdinov v novodobej histórii Slovenska. Vďaka M. R. Štefánikovi vznikol prvý Československý štát  a tým pádom aj SLOVENSKO! Bez neho by sme dnes neboli žiadny národ so svojim vlastným štátnym útvarom.

A ja ju opätovne vyzývam aby ODSTUPILA!!!

 

Zároveň pri tejto debate sme sa dozvedeli, že neformálne občianske zoskupenie Príď a poznaj, nezastupuje len Ján Mičovský a jeho asistent Konštantín Javorský, ale v tomto zoskupení sú primátor Miloš Meričko, zástupkyňa primátora Mária Cehelská, Tomáš Šudík a Martin Ruščanský. Práve títo ľudia rozprávali, že toto združenie nemá nič spoločné s politikou, a ani pamätník pre Kuciaka nie je politické rozhodnutie. Pritom všetci sú politický funkcionári, ktorí môžu ďakovať za svoje politické pozície vďaka takémuto veľkému nešťastiu, ktoré sa stalo Kuciakovi. Je to náhoda?

Ďalej sme sa dozvedeli, že to ich združenie si pozemok pod pamätníkom od mesta prenajalo a bude za to platiť prenájom. No nikto neukázal občanom zmluvu o prenájme medzi mestom a združením. Taktiež nikto neuviedol, kto bude znášať ďalšiu finančnú záťaž ak združenie zanikne. A toto združenie  čo nevidieť zanikne. No jahôdkou na torte je to, že na umiestnenie pamätníka musí byť riadne schválený územný plán mesta Humenné. Bohužiaľ ten do dnešných dní nebol. A tak mesto vydalo povolenie na uloženie pamätníka bez potrebnej zmeny územného plánu.

TOTO JE NA PROKURATÓRA!  Preto verím, že sa tým okamžite začne zaoberať Okresná prokuratúra v Humennom nakoľko zo strany mesta došlo k porušenie zákona!

Ďalšou osobou za ktorú sa musia občania mesta HANBIŤ je poslanec za KDH Michal BABIN. Tento človek, ktorému občania dali hlas ich dôveru zneužil a uviedol, že stretol maximálne 10 ľudí v celom meste, ktorí s pamätníkom pre Kuciaka v Humennom nesúhlasia. Tým že je KDH-ak tak mu mali všetci veriaci vyjadriť podporu a že všetci súhlasia aby za takýto ohavný zločin im bol v našom meste postavený pamätník. Ja sa pýtam tohto nešťastného pána, kadiaľ chodíš, že ty nevidíš, čo ste rozpútali v našom meste? Obrovské množstvo obyvateľov je proti, aj keď nepopieram, že zanedbateľná časť je za.

Vážené poslankyne a poslanci, rád by som Vám pripomenul, že ste sa vysmiali 1165 podpisom pod petíciu a týchto ľudí ste urazili! Títo občania Vám to nikdy nezabudnú.

Ja Vám veľmi rád pripomeniem, že aj v našom meste sa stalo niekoľko brutálnych vrážd, kde nepoznáme páchateľov a ani motív a mesto týmto obetiam do dnešného dňa nepostavilo žiaden pamätník. Tieto obete v našom meste si ho nezaslúžia? Nezaslúžia len preto, že ich smrťou nikto neprevzal moc v štáte? Ja osobne si myslím, že práve týmto obetiam by sme mali vzdať úctu a postaviť im pamätník, ktorý bude pripomínať násilné úmrtia našich občanov.

 

Neformálne občianske združenie Príď a poznaj sa o svojej iniciatíve vôbec nerozprávalo s občanmi mesta a dokonca nedokázalo usporiadať ani petíciu, aby zistilo, či občania s týmto pamätníkom súhlasia.

 

Ja za touto aktivitou a týmto pamätníkom skôr vidím, že si krachujúca politická strana OĽaNO ide stavať v našom meste MODLU! Touto modlou si chce pripomínať ako OĽaNO zachránilo demokraciu na Slovensku. Pritom všetci dobré vieme, a to s odstupom času, že táto politická strana a jej členovia, robí presný opak čo sľubovala pred voľbami a na Slovensku potláča ľudské práva a slobody a ničí akú takú demokraciu, ktorú sme vybudovali za 30 rokov od pádu komunizmu.

 

Tu je text vyhlásenia petičného výboru:

 

Vážený pán primátor, vážené vedenie mesta, vážení poslanci a poslankyne mestského zastupiteľstva, dámy a páni,

 

dnes tu stojím a hovorím v mene členov petičného výboru a všetkých ľudí, ktorí podporujú túto petíciu.

Dňa 26. augusta 2020 bolo v MsZ prijaté uznesenie č. 274/2020 k umiestneniu pamätníka pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v našom meste, za ktorý hlasovali 13 poslanci, z celkového počtu 24. Jedná sa menovite o:

– Dr. Andruchová,

– Dr. Babin,

– Ing. Babják,

– Ing. Babjarčík,

– Dr. Cehelská,

– Ing. Cukrovaná,

– Ing. Lichman,

– Mgr. Mocák,

– Mgr. Oľha

– p. Ruščanský,

– p. Šudík,

– Ing. Vaňo a

– Ing. Židová.

 

Voči osadeniu predmetného pamätníka sa zdvihla veľká vlna nevôle v našom meste. Na základe výzvy občanov, ktorí nás oslovili sme sa rozhodli ako občania mesta s rovnakým názorom pre vytvorenie petičného výboru v zložení:

– moja osoba Ľubomír Gergeľ,

– Dr. Andrea Cholpová,

– Mgr. Milan Kulik,

– Mgr. Daniel Gavulič.

My, petičný výbor v mene občanov, ktorí vyjadrili svoj jasný nesúhlas s osadením pamätníka pre nebohého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu v našom meste Vám tlmočíme názory podporovateľov petície:

„Občania súcitia s tragickou smrťou týchto dvoch mladých ľudí, ale neželajú si, aby im bol v Humennom postavený pamätník. Nespochybňujú tento hanebný čin, ale nevidia jediný dôvod prečo by mal pamätník pre týchto ľudí stáť práve v našom meste. Odôvodňujú to tým, že títo ľudia sa v našom meste nenarodili, nežili v ňom a ani sa nezaslúžili o jeho rozvoj, či reprezentáciu.”

Do dnešného dňa Slovensko nepozná ani dôvod, pre ktorý títo dvaja mladí ľudia zomreli. To čo sa udialo bola vražda, navyše zneužitá politikmi. Boli síce vypátraní vrahovia tohto ohavného zločinu, no bohužiaľ nebol zistený objednávateľ vraždy, motív vraždy a súdny proces nebol stále ukončený.

Sme presvedčení, že pamätníky a pietne miesta pre týchto mladých ľudí by mali byť dôstojným symbolom v ich rodných obciach, prípadne v obci kde boli zavraždení.

Zároveň by som Vás chcel upozorniť, že na Slovensku sú stále nezvestní novinári, napríklad Marcel Samuhel, Paľo Rýpal, Miroslav Pejka, ktorým nebola venovaná taká mediálna pozornosť. Nekonali sa žiadne iniciatívy s osadením pamätníkov pre nich. Humenné má tiež niekoľko výnamných osobností a rodákov, ktorí pôsobili v rôznych oblastiach našej spoločnosti. Títo si pamätníky nezaslúžia? My sa na túto aktivitu pozeráme triezvym pohľadom a za týmto pamätníkom vidíme skôr politickú prezentáciu.

Našu petíciu podporilo celkom 1249 občanov. Po odstránení nedostatkov el. formy petície Mesto Humenné petičnému výboru oznámilo, že uznalo spolu 1165 podpisov podporovateľov petície, čo nie je zanedbateľný počet občanov a nie je možné ho bagatelizovať a ignorovať.

Žiadame Vás, vážené poslankyne a poslanci MsZ v Humennom:

– o prehodnotenie svojho osobného názoru v danej veci,

– o uprednostnenie verejného záujmu pred osobným záujmom nominantov politickej strany OĽANO Ing. Jána Mičovského, CSc. a Ing. Konštantína Javorského zároveň zastupujúcich neformálne občianske zoskupenie Príď a poznaj, ktorého členmi sú napríklad primátor PhDr. Ing. Miloš Meričko a poslanec Bc. Tomáš Šudík.

– o akceptovanie požiadavky nemalého počtu občanov,

– o dodržiavanie povinnosti, ktorá Vám vyplýva zo zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení a teda obhajovať záujmy obce a jej obyvateľov, ale aj sľubu, ktorí ste zložili na ustanovujúcom MsZ a

– o spájanie občanov nie však polarizáciou v našom krásnom meste.

Preto pán primátor a Vážení poslanci, dôrazne APELUJEME NA VÁS a zároveň veríme, že túto petíciu vezmete na vedomie a pri ďalšom hlasovaní zrušíte prijaté uznesenie č. 274/2020 MsZ v Humennom, čím podporíte náš argument, ktorí podporili priamo v petícii aj občania nášho mesta a blízkeho okolia.

S voľou občanov sa nezahráva, nedávajte im najavo, že ich podpis a hlavne názor bol zbytočný. Prikázať Vám to však nemôžeme, ale odmietnutím občanov vyšlete signál, že okrem predvolebných dní je ich názor počas štyroch rokov pre Vás prakticky zbytočný. Dnes sa na vás upierajú ich oči. Nedovoľte, aby si jednotlivci robili čo chcú a to bez účasti nás, všetkých občanov.

 

Ďakujeme za pozornosť.

 

Humenné, 16.12.2020

 

https://www.facebook.com/LubomirGergelHumenne/posts/3816384195048002

M. R. ŠTEFÁNIK

Kníhkupectva a olízaný prst

30.11.2021

Keby sprostosť nadnášala, tak nielen naši vládni poslanci, ale aj poniektorí občania, by už z tejto planéty dávno odleteli. Dostal sa mi do rúk jeden príspevok pána, ktorého zdieľal kinder poslanec NR SR. Ich mená nebudem písať, lebo blbý a blbší by pri nich vyzneli ako géniovia. Takže mládež, je jedno či ste rodičmi alebo nie, ale len hlupák schvaľuje [...]

Očkovanie vo Švajčiarsku.

19.11.2021

Priatelia, na proteste 17.11.2021 v Humennom za mnou prišla pani, ktorá pochádza z nášho mesta, ale žije vo Švajčiarsku. Povedala mi zaujímavú vec, tam sa tiež očkuje, ale predtým ako vám pichnú vakcínu na kovid, najskôr Vám odoberú krv na vyšetrenie. Toto vyšetrenie trvá zhruba dva týždne a keď je všetko v poriadku, tak Vás zaočkujú. Jej syna odmietli, lebo nemal [...]

17. november 2021 – protest Humenné

18.11.2021

Toto nebola akcia žiadnej politickej strany ale nespokojných občanov nášho mesta!!! Priatelia, najskôr Vám chcem srdečne poďakovať, že ste sa prišli spolu s nami poprechádzať po námestí v Humennom, aby sme si spoločne pripomenuli udalostí zo 17.novembra 1989. Dnes je tomu presne 32 rokov, keď československý národ povstal, aby zo seba zhodil okovy a jarmo útlaku, ktoré na [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 206625x
Priemerná čítanosť článkov: 5584x

Autor blogu

Kategórie